חשיבות של גיבוי מידע בעידן דיגיטלי
ממליצים עלינו
דף הבית » ככה תבצעו גיבוי נכון
הצורך בגיבוי מידע בעידן הדיגיטלי
בעידן הדיגיטלי הנוכחי, עם הגישה הלא מוגבלת לארכיון הדיגיטלי והשירותים המקוונים לשמירת תמונות כמו גוגל פוטוס, נראה שהמידע שלנו זמין יותר מתמיד. אך האמת היא שהמידע שלנו מעולם לא היה רגיש יותר בהיסטוריה של המחשוב: מדי יום ביומו אנחנו שומעים על עוד אתרים וחשבונות פרטיים שנפרצו, כעת כל המידע שנמצא בהם חשוף לעיני הפורצים שיכולים לעשות בו כרצונם. נוסף על כך וירוסים שעוברים דרך הטלפונים הסלולריים ומשבשים או גונבים את המידע. עוד לא התחלנו לדבר על תוכנות כופר שעלולות ברגע אחד לנעול את כל הקבצים במחשב שלנו ולהפוך אותו לבלתי שמיש לחלוטין עד שנשלם את הכופר, בתקווה שהפורצים לא ירמו אותנו גם אחרי ואם נשלם להם את הכופר. וירוסים מסוג אחר יכולים למחוק את המידע ולהעלימו לחלוטין מה שיגרור אותנו להוצאה כספית נוספת עבור השקעה בשירותי שחזור מידע שישיבו לנו את המידע חזרה.
גיבוי מידע כאמצעי הגנה עיקרי
לכן, כמו שאמרו לנו תמיד עוד מימי הדוס, הדרך הכי טובה להגן על המידע שלנו היא לשמור אותו על אמצעי אחסון חיצוניים שמחוברים לרשת או לשרתים רק בזמן הגיבוי עצמו. אם מדובר על עסק או חברה עם נפחי מידע גדולים כמו למשל מסדי נתונים, הרי שגיבוי שכזה צריך מן הסתם להתבצע על ידי חברת גיבוי מקצועית שברשותה מערך מקיף של אמצעי אחסון כמו למשל דיסקים קשיחים, קלטות גיבוי או רובוט גיבוי (מעין מאגר של קלטות המאפשרות גיבוי מסודר של נפחי מידע גדולים במיוחד).
כמו כן, גיבוי פשוט באמצעות העתקה והדבקה הוא לא גיבוי טוב מספיק ובדרך כלל משתמשים בתוכנות גיבוי מיוחדות שתפקידן לשחזר את החומר בצורה פשוטה ונוחה ולאפשר לגשת לגרסאות שונות של הקבצים לפי סדר כרונולוגי.
בכל אופן, זה המקום להדגיש שאמצעי הגיבוי הללו נועדו להוות שכבת הגנה נוספת על המידע שלנו ולשירותי גיבוי מרחוק עדיין יש יתרונות לא מבוטלים בכל מה שקשור לנוחות השימוש ועלויות (למעשה רוב חברות האחסון מאפשרות לבעלי אתרים קטנים ובינוניים לגבות את קבצי האתר על גבי השרת עצמו בצורה קומפקטית, אך יש לבצע את הגיבוי ידנית אם רוצים לגשת לגרסאות בנות יותר משבוע או יום).
כיצד גיבוי יכול להציל את הנכסים שלנו ברשת?
מלבד גיבוי של חומרים מקומיים על מנת למנוע מקרים של צורך בשחזור דיסק קשיח, שחזור כונן חיצוני וכו', יש כמובן גם חשיבות לגיבוי מידע אונליין, או – כמו שנהוג לקרוא לזה היום, בענן. ניתן כמה דוגמאות מהתחום פופולאריים באינטרנט כמו קידום אתרים אורגני, ניהול שרתים, שיווק באינטרנט וכו'.
דירוגים במנועי חיפוש וקידום אתרים
מלבד החשש לאבד קבצים חשובים של האתר או חלקים ממסד הנתונים של האתר, יש לדעת שאם לא מבוצע גיבוי נכון של קבצי האתר ובעקבות תקלה בשרתי האחסון, האתר יהפוך ממצב זמין למצב שאינו זמין וזאת למשך תקופת זמן ארוכה, האתר עלול לסבול מירידה בדירוגים של גוגל גם לאחר שהאתר עצמו חזר לפעילות. זה עוצמתו וחשיבותו של הגיבוי הנכון. נרחיב לרגע למי שמתעניין למה האתר נפגע אם אינו זמין, הסיבה היא שגוגל סורק את כל אתר ברשת האינטרנט מדי מספר ימים או אפילו שעות (תלוי בפופולאריות של האתר ובגודלו). בהתחלה גוגל עדיין ישמור עותק של כל דף על השרת שלו, אך בהמשך הוא בהחלט עלול להתעלם כליל מהדף ולמחוק אותו מהשרתים שלו אם הוא לא יימצא במשך תקופה ארוכה. כתוצאה מכך, האתר עשוי לאבד את המיקומים שלו על מילות מפתח בולטות עד שגוגל יסרוק ויעבד את העמודים מחדש.
כמו כן, אם ישנם מספר אתרים שמאוחסנים על אותו השרת ומקשרים זה לזה, הנזק עלול להיות אפילו כפול ומכופל מכיוון שהקישורים מצביעים על קשרים בין אתרים ומשפיעים על הדירוגים שלהם ( בדרך כלל זו לא פרקטיקה מומלצת לקידום אתרים, אבל חברות אחסון מסוימות מציעות דרכים להקטין את הסיכוי שגוגל יזהה שאתרים שונים נמצאים על אותו השרת).
משווקים באינטרנט
משווקים באינטרנט שמריצים קמפיין ממומנים (ולא משנה באיזו פלטפורמה), בדרך כלל צריכים גם לבנות מערך שלם של עמודי נחיתה ללקוחות שונים. לפעמיים מדובר במאות דפים (לכל קמפיין יכולים להיות דף שונה לכל מודעה). אם השרת עליו נמצאים דפים אלו ייפול, הרי שעשרות קמפיינים יפסיקו לעבוד, מה שיפגע באמינות של המשווק ועלול לגרום להפסד של סכומים ניכרים מכיוון שעד שכל הקמפיינים יושהו, גולשים ימשיכו ללחוץ על המודעות (המערכת האוטומטית של הפלטפורמה אמנם אמורה להפסיק את הפרסום ברגע שהיא מזהה שעמודי היעד לא זמינים, אבל לא תמיד זה קורה באופן מידי).
החלפת מערכת ניהול ומעבר בין שרתים
לעיתים קרובות, בשל רצון לשלוט באתר בצורה נוחה יותר או לחדש את העיצוב שלו, מעבירים אותו ממערכת ניהול תוכן אחת לשנייה. בין היתר, חשוב להעביר ולבצע גיבוי נכון שכל התמונות לספריה חדשה על השרת שמערכת הניהול יכולה לזהות.
למרבה הצער, לא אחת קורה ששוכחים להעביר חלק מהתמונות שנמצאות בספריות שונות במבנה הקודם של האתר ונזכרים בכך רק לאחר שמוחקים את הספרייה הישנה. סביר להניח שהאתר החדש עדיין יראה בצורה תקינה, אבל תמונות בפוסטים ישנים או דפים שלא עודכנו זמן רב עלולות לא להופיע ויפגעו במראה של הדף. לכן, זוהי עוד סיבה שבגללה יש לשמור גיבוי של האתר הישן כפי שהוא.
שחזור נתונים
חשוב לדעת שגם אם הנתונים שגיבינו נפגמו בגלל תקלה פיזית באמצעי הגיבוי בהם השתמשנו, בהחלט ניתן לשחזר אותם בעזרת מעבדה מקצועית לשחזור נתונים כגון זו של WIMD שחזור מידע. יש מצבים פשוטים יותר שבהם תוכנה בייתית לשחזור קבצים יכולה מאוד לסייע לכם לפתור במהירות את התקלה.
למידע נוסף על חברה לשחזור מידע.